16 parasta synttärileikkiä pienille lapsille (mistä lapset todella innostuvat)

Oletko huolestunut ja stressaantunut lapsen tulevasta synttärijuhlasta? Mietitkö miten selviät kaksi tuntia ilman kaaosta?!

Hyvä uutinen on, että jos suunnittelet kotisynttärit hyvissä ajoissa etukäteen niin juhlista voi tulla sinunkin mielestäsi erittäin mukavat!

Keräsimme My Dream Day tiimin parhaat, yksinkertaiset ja EI-sotkuiset leikit mistä pienet lapset pitävät!

Yleensä pienet lapset eivät jaksa leikkiä pitkiä ja monimutkaisia leikkejä. Se että saa tulla kyläilemään ja katsoa kaverin leluja riittää usein ohjelmaksi.

Joten älä järjestä liikaa ohjelmaa - muista myös vapaata leikkiä!

Mutta kun lapset alkavat riehua, juosta talon ympäri ja tilanne muuttuu kaoottiseksi, on hyvä olla muutama ohjattua ohjelmanumeroa valmiina!

 

Tässä ensin muutamat leikkivinkit, joilla saat tilanteen haltuun!

Mukavimmat leikit ovat yleensä yksinkertaisia ja lyhytkestoisia - lapset ovat vaihtelunhaluisia.

Kun kyseessä on iso lapsijoukko, niin monimutkainen ja pitkä ohjelmanumero ei ole mikään hyvä idea. Jos he vielä joutuvat odottamaan vuoroaan niin keskittymiskyky on koetuksella ja puolet lapsista on keksinyt muuta tekemistä odottaessaan, tästä syntyy helposti kaaos.

Valitse leikit huolellisesti ja ota huomioon lasten ikä.

Kaikki leikit eivät sovi pienille lapsille, kuten elokuvan katsominen tai tietokonepelien pelaaminen. Pienet lapset eivät jaksa keskittyä pitkään.

Valitse mieluummin leikkejä, joissa kaikki lapset voivat olla mukana. Vältä leikkejä joista lapset ”tippuvat pelistä pois”. Myöskin vähän vanhemmille lapsille pelistä putoaminen saattaa tuoda pettymyksen tunteen ja pahimmassa tapauksessa tämä aiheuttaa itkua.

Muista myös itseäsi! Iloinen isäntä on hyvä isäntä!

Jos et halua, että kotisi olisi sotatantereen näköinen juhlien jälkeen, älä valitse leikkejä joiss on veden kanssa läträämistä, "etsi tavarat jauhoista"-leikki tai leikit jotka sisältävät vesivärejä, liimaa jne. Kotisi ei pelkästään sotkeudu, vaan myös lasten juhlavaatteet voivat saada osansa. Lapset varmaan rakastaisivat näitä “sotkuleikkejä”, mutta onneksi löytyy monia muita mahtavia leikkejä jotka ilahduttaa.

 

Mitkä leikit kannattaa sitten valita?

Tässä on meidän TOP-16 lista hyvistä leikeistä jotka eivät sotke ja sopivat pienille lapsille. Jotkut leikeistä olet ehkä leikkinyt itse lapsena, ja muistat ne koska niistä on jäänyt positiivisia muistikuvia hyvistä hetkistä. Näitä olemme kokeilleet onnistuneesti ja olemme varmoja että ainakin muutama näistä sopii hyvin teidänkin juhliin.

 

Sotkuinen leikki

 

Ideoita voit helposti muokata tai sovittaa synttäriteeman mukaan jotta ne sopisivat juuri teidän synttäreille!

 

1. Tutustumisleikki

Jos kaikki lapset eivät tunne toisiaan entuudestaan niin hyvä idea aluksi on tutustumisleikki.

Jokainen sanoo nimensä ja jonkun asian josta tykkää. Kaikki jotka tykkäävät samasta asiasta nousevat seisomaan tai viittaavat kädellä.

 

2. Disco- musiikkileikki

Kaikki lapset rakastavat tanssimista! Tee etukäteen soittolista spotify:ssä syntymäpäiväsankarin suosikki-musiikista.

Lasten tanssiessa sammuta musiikki jolloin lapset saavat pysähtyä/istua/seistä yhdellä jalalla tai jotain vastaavaa.

 

3. Lahjapakettien avaus

Lahjapaketti lapselle

Tee lahjapakettien avaamisesta hauska leikki ja samalla kaikki saavat rauhallisen hetken juhlissa!

Lapset voivat istua ympyrässä lattialla ja pidellä sylissä tuomansa paketin. Keskellä ympyrää on pullo jota syntymäpäiväsankari pyörittää.

Se, ketä pullo osoittaa, antaa paketin syntymäpäiväsankarille, joka avaa paketin.

Tämä leikki ei ole taatusti tylsä ja kaikki jaksavat istua paikallaan. Sitä paitsi kaikki näkevät mitä synttärisankari saa lahjaksi ja antamisen ilo on ylimmillään!

 

4. Hauskaa ongintaa

Synttärijuhlien klassinen leikki! Olet ehkä kuullut tai luulet ettei onginta ole muodikasta enää ja että se on vanhanaikainen leikki?

Silloin voin vakuuttaa sinulle että olet väärässä, sillä pienet lapset rakastavat ongintaa ja heti kun mainitset että seuraavaksi on onginta, niin sekunnissa kaikki lapset seisovat innoissaan jonossa!

Tässä on hauska vinkki ongintaan:

Piirrä ja leikkaa kastematoja. Voit halutessasi kirjoittaa lapsen nimen kastematoon. Piilota madot ja lapset saavat etsiä oman madonsa! Lapset voivat auttaa toisiaan jos oma mato on vaikea löytää. Kaikki lapset ottavat madonsa mukaan ongintapaikkaan!

Lahjapussin voit tehdä A4-paperista kalan näköiseksi. Jos jollain lapsella on allergia niin voit teipata madon, jossa on lapsen nimi, kiinni pussiin.
Lapset tykkäävät hassuttelusta, joten kun lapsi onkii voit laittaa sukan tai vessapaperirullan koukkuun, ja lapsi saa onkia uudestaan. Lapsille tulee taatusti naurukohtaus!

Lahjapussiin voit laittaa rusinoita, pientä makeista tai pienen lelun. Lahjapussit kannattaa antaa lopussa ennen kotiinlähtöä.

 

5. Arvaa kuka

Synttärisankarin vanhemmat esittävät hahmoa tai eläintä puhumatta. Lapset saavat arvailla ketä hän esittää.

Jotta lapset saisivat vastata yhtä monta kertaa he voivat viitata ja valitset kuka saa vastata.

 

6. Piirrä juhlapöytään

Kata pöytä valkoisella paperiliinalla ja anna lasten piirtää suoraan liinalle ja koristella esim tarroilla. Tämä on hauska leikki ja pikkaisen ilkikurinenkin! Erinomainen leikki kun lapset odottavat ruokailua.

Huom! Jos annat lasten käyttää tusseja, laita esimerkiksi vahakangas alle ettei tussi mene paperin läpi ja sotke pöydän pintaa!

 

7. Pienten aarre-etsintä (IHANA leikki pienille jotka eivät osaa lukea tai lukea aarrekarttaa!)

Tässä kolme vaihtoehtoa:

*Laita pitkä kiemurteleva naru huoneiden läpi joka johtaa arteen luo!

*Toinen vaihtoehto on ottaa viisi valokuvaa eri paikoista (ulkona tai sisällä) jotka piilotat eri paikkoihin. Ensimmäinen valokuva näyttää missä seuraava kuva on jne, ja johtaa lopulta aarteen luo!

*satuaarre-etsintä; aarre-etsinnässä on myös jännittävä tarina tai satu.

 

8. Ilmapallotaivas

Niin kauan kuin musiikki soi lapset yrittävät pitää ilmapallot ilmassa. Kun musiikki loppuu kaikki yrittävät ottaa ilmapallon kiinni. Ilmapallot löydät verkkokaupastamme.

Ilmapallot koristeena

 

9. Ilmapallobingo

Kaikki saavat kolme ilmapalloa.
Aikuinen puhaltaa ilmapallon ja lapsi päästää sen menemään. (Vinkki, ilmapallopumppu voi olla mukava apuväline).

Riippuen siitä mihin se laskeutuu lapsi saa tietyn määrän pisteitä (esim. lattialta saa yhden pisteen, sohvasta kaksi pistettä, sohvapöydältä kolme ja kattolampusta 10 pistettä! Voittaja on se kenellä on eniten pisteitä.

 

10. Vaarallinen ilmapallo

Lapset saavat koristella ilmapallon vaarallisen näköiseksi, ja ottaa pallon kotiin ja pelotella etteivät äiti, isä tai siskot ota karkkeja ongintapussista!

 

11. Yllätyspaperipallo

Tee pallo vaikka paperilehdestä ja piilota jokaisen kerroksen alle jotain pientä (tavaraa tai makeista).

Lapset saavat istua ympyrässä. Juhlasankari saa aloittaa ja avata yhden kerroksen ja saa löytämänsä tavaran. Sitten hän rullaa pallon seuraavalle joka saa avata kerroksen jne.

 

12. Puljata

Vetopinjata, tai puljata, on versio pinjatasta, missä pitää vetää nauhoista jotta salainen luukku avautuu. Yleensä nauhoja on noin 12-24 kpl ja vain yksi niistä avaa luukun. Sopii hyvin pienemmille lapsille!

 

13. Muokattu Aasinhäntä

Aasinhäntä mutta päinvastoin – häntä on valmiina seinällä ja lapsi pitää side silmillä laittaa aasi hännän päälle.

Voit muokata leikkiä teeman mukaan. Jos synttäreillä on merirosvoteema voit laittaa aarrekartan seinälle. Kartassa on X-merkki ja lapsen pitää laittaa aarrearkku X:n päälle.

Huom! Jotkut lapset eivät halua sidettä silmille ja silloin lapsi voi itse pitää silmät kiinni jos he haluavat.

 

14. Esine piilossa

Yksinkertainen ja hauska leikki. Laita esine pussiin ja osallistuja laittaa kätensä pussiin ja yrittää arvata mikä esine siellä mahtaa olla.

Jos arvaa oikein saa arvaaja yhden pisteen, muuten vuoro siirtyy seuraavalle.

 

15. Kuka piilossa

Kaikki kävelevät ympäri kun musiikki soi. Aikuisella on peitto/lakana ja kun musiikki loppuu, niin kaikki lapset muuttuvat "kiviksi" lattialle kasvot alaspäin.

Aikuinen piilottaa yhden lapsen lakanan alle ja ”herättää” sen jälkeen muut lapset. Lasten pitää arvata kuka on piilossa.

Huom! Muista että jotkut lapset ehkä ei halua olla lakanan alla!

 

16. Saippuakuplat

 Tyttö puhaltaa saippuakuplat

Jos syntymäpäiväjuhla pidetään kesällä ja ulkona, niin saippuakuplien puhaltelu on aina hauskaa!

 

Ja vielä lopuksi pari vinkkiä

Jos juhlissa on monta pientä lasta, voit kutsua myös lasten vanhemmat mukaan juhliin, silloin teitä on monta silmäparia jotka katsovat lasten perään!

Pienet lapset (varsinkin alle 6-vuotiaat) voivat myös vierastaa uutta ympäristöä ja uusia lapsia, joten useasti kaikki sujuu paremmin jos vanhemmat ovat mukana.

Juhlien ei tarvitse kestää kaksi tuntia, pienet lapset eivät jaksa keskittyä niin pitkään. Puolitoista tuntia riittää myös hyvin. Pitkät juhlat ei tarkoita automaattisesti parempia juhlia, vaan se voi olla aivan päinvastoin.

Älä ota liikaa stressiä, juhlien ei tarvitse olla kokonaan ohjattuja. Mutta kun tilanne muuttuu riehumiseksi on paljon mukavampaa kun voit keskeyttää tilanteen ja ohjailla leikkien avulla, kun että joudut kehottamaan lapsia käyttäytymään.

Pidä myös mielessä, että leikkien ei tarvitse toteutua prikulleen. Jos jokin ei toimi, siirry seuraavaan ohjelmaan. Pääasia on että lapsilla on hauskaa!

Lapsille hyviä juhlateemoja löytyy monta, yleensä on hauska idea keskustella teemasta lasten kanssa etukäteen.

 Supersankarilapset

Onko sinulla hyviä vinkkejä tai leikki-ideoita joita haluat jakaa, kirjoita ja kommentoi! Voit pelastaa jonkun synttärit ja tehdä päivästä parhaan ikinä! Ja muista että kaikki tarvittavat juhlatarvikkeet löydät My Dream Day:stä. ;)