29 parasta vinkkiä lasten synttärien suunnitteluun (muista nämä!)

Onko lasten synttärit tulossa?

Tiedän sen tunteen kun on enää kolme päivää aikaa valmistella. Lasten synttärit on tulossa. Kohta on kaverit, sukulaiset ja naapurit kaikki yhdessä juhlimassa ja kaikki piti olla valmista hyvissä ajoissa ennen juhlat. Lasten synttärijuhlat ovat erittäin kivoja mutta monien mielestä syntymäpäivän järjestely voi tuntua hankalalta ja ahdistavalta. Ehkä tuntuu helpommalta järjestää juhlat jossain leikkimaailmassa kuin että järjestäisit juhlat kotona. Se ei kuitenkaan tarvitse olla hankalaa järjestää mukavat syntymäpäiväjuhlat kotona! Haluamme auttaa ja teimme listan parhaista vinkeistä suunnitteluun jotka olemme itse oppineet kantapään kautta. 

 

Näin onnistut ja vältät tavallisimmat suunnitteluvirheet!

1. Älä aloita liian myöhään

Jos et halua stressata juhlapäivänä, järjestä KAIKKI nämä asiat päivää ennen valmiiksi:

Parhaat vinkit synttärjuhliin

- Älä jätä leipominen liian myöhään (jos aiot leipoa!) koska se vie aina enemmän aikaa kuin suunnittelit! Jos leipominen ei ole juttusi, voit myös hakea kaupasta valmiin kakun tai jäätelöä, keksejä ja sipsejä.

- Tee kaikki koristelut valmiiksi

- Puhalla ilmapallot

- Poimi esiin kaikki kattaukseen (tarjoiluastiat, paperilautaset, pillit, lautasliinat...)

- Kaada maito valmiiksi kannuun ja laita jääkaappiin

- Ota esiin juhlavaatteet

 

2. Siivouspaniikki

Älä stressaa ikkunoiden pesemisellä tai kaappien siivouksella. Tavaroiden poimiminen ja imurointi riittää ihan hyvin. Lasten synttäreissä pääsee pitkälle kunhan kaikilla on kivaa.

 

3. Älä koristele kakkua juuri ennen vieraiden tuloa

Älä koristele kakkua samana päivänä (jos et ole leipuri), se vie enemmän aikaa kuin luulet ja lopputulos on sotkuinen ja vieraat ovat yhtäkkiä soittamassa ovikelloa.

 

4. Kata pöytä ennen vieraiden tuloa

Kata juhlapöytä koristeineen niin aikaisin kuin mahdollista, niin voit rauhassa odotella vieraita.

 

5. Kaikki kutsutut eivät varmasti pääse tulemaan - niinhän sinä luulet

Harvemmin kaikki kutsutut synttärivieraat voivat osallistua, mutta voi myös olla että KAIKKI kutsutut sittenkin tulevat! Varaudu siihen.

 

6. Sinulla on kymmenen eri tarjottavaa (ÄLÄ)

Älä järjestä liikaa tarjottavia. Aikuiset syövät hyvin vähän lastenjuhlissa ja lapset harvoin ehtivät syödä edes pienen palan kakkua ja sitten on jo kiire leikkimään. Mutta kahvia sen sijaan aikuiset juovat… ja paljon.

 

Katettu juhlapöytä

 

7. Kutsu vanhemmat ja sisarukset

Varsinkin jos syntymäpäiväsankari on hyvin nuori, niin hänen ystävänsä ovat myös nuoria ja silloin pitää kutsua myös heidän vanhempansa. Ehkä juhlissa kuluu vähän enemmän kakkua ja kahvia, mutta muista että teitä on silloin enemmän jotka pitävät silmällä lapsia!

 

8. Ylimääräiset lahjapussit

Jos aiot tehdä lasten synttäreihin lahjapusseja, tee etukäteen muutama ylimääräinen lahjapussi/karkkipussi jos vaikka joku on unohtanut ilmoittaa tulevansa tai jos joku pikkusisarus ilmestyy.

 

9. Käytä kertakäyttöastioita

Käytä kertakäyttöastioita ja paperipöytäliinaa, niin siivous sujuu nopeasti juhlien jälkeen. Vältä muovia jos haluat olla ekologinen.

 

Violetti synttärikattaus

 

10. Tee roskis

Aseta esiin vaikkapa ämpäri jota käytät roskiksena, muuten roskis pursuaa yli! Varsinkin jos käytät kertakäyttöastioita niin tavallinen roskis täyttyy heti.

 

11. Muista myös itseäsi

Muista varata aikaa myös itsellesi jos haluat ehtiä suihkuun ja pukeutua. Kello käy nopeasti ja yhtäkkiä huomaat seisovasi tukka märkänä kun vieraat tulevat (OIH!).

 

12. Älä kilpaile!

Ovatko lastensynttäristä tulossa kilpailu perheiden kesken? Älä ota paineita - mukavimmat juhlat on ne missä on hyvä tunnelma ja stressitöntä! Pääroolissa ovat lapset ja he eivät vaadi että kaikki olisi täydellistä!

 

13. Mainitse milloin juhlat loppuvat

Laita selkeästi kaikki tiedot kutsukorttiin ja muista laittaa kellonaika milloin juhlat loppuvat! Muuten ne voivat jatkua ikuisesti…

 

14. Juhlat iltapäivällä

Jos pelkäät että päivästä tulee kovin kiireinen, järjestä juhlat iltapäivällä eikä keskellä päivää. Myös muut vanhemmat arvostavat sitä etteivät juhlat ala liian aikaisin. Stressaantuneet vanhemmat tuovat stressaantuneita lapsia juhliin.

 

15. Ota kommento

Lapset eivät ehkä kuule sinua jos sanot ”voisitteko olla niin kilttejä ja rauhoittua vähän” - saat nollatuloksen. Sano ”kaikki riviin kun soitan kelloa!”

 

16. Liian pieni pöytä

Jos pöytä on liian pieni, laita vahakangas lattialle ja anna lasten syödä siinä. Lasten synttärijuhlissa luoville ideoille on tilaa.

 

17. Pidä juomista esillä!

Leikkivillä lapsilla on jano! Joten pidä esillä juomista niin sinun ei tarvitse juosta edestakaisin.

Hyvä vinkki on pitää esillä juoma-astia hanalla, silloin lapset voivat helposti hakea juomista itse.

 

18. Vessapaperi

Lapset jotka juovat paljon käyvät myös usein vessassa. Tarkista välillä että vessapaperia on riittävästi - lapset käyttävät todella paljon paperia!!

Vessapaperirullat

19. Lusikat lähettyvillä

Kun teet kattauksen muista pidä lisälusikoita lähettyvillä! Lapset hukkaavat helposti lusikoita ja joku tarvitsee aina uuden.

 

20. Pidä talouspaperi näkyvillä!

Aikuiset ja lapset kyselevät toistuvasti talouspaperia - lapset sotkee!

 

21. Sulje ovi makuuhuoneeseen

Sulje ovi omaan makuuhuoneeseen, niin vältyt kakkukermasta ja tahmaisista karkeista sängyssäsi. Puhumattakaan hyppivistä lapsista sängyssä...

 

Tyynysota käynissä

 

22. Suunnittele etukäteen leikit

Suunnittele muutama leikki tai ohjelmanumero etukäteen. Siitä on iloa kun lapset alkavat riehumaan ja juoksemaan ympäri taloa. Kaikille on paljon mukavampaa katkaista tilanne leikillä kun että alat kehottamaan lapsia käyttäytymään.

Suunniteltu juhla on yleensä paljon vähemmän sotkuinen kuin suunnittelematon. Sen lisäksi se on yleensä paljon hauskempi ja ikimuistoisempi.

 

23. Leikeissä kukaan ei saa jäädä ulkopuoliseksi

Valitse leikkejä jossa kaikki voivat olla mukana ja kukaan ei putoa leikistä pois. Näin varmistat ettei lapsi tuntee itseään ulkopuoliseksi ja ettei lapselle tämän takia tulee paha mieli.

 

24. Jos leikit eivät toimi

Jos joku leikki ei toimi, vaihda toiseen leikkiin jotka kaikki osaavat, esimerkiksi piiloa. Olemme keränneet listan leikeistä jotka sopivat pienille lapsille.

 

25. Valitse juhlateema

Lastensynttärien juhlateemat ovat aina hauskoja ja takaa sen että lapset muistavat juhlat kauan. Kun valitset juhlateeman ota lapsesi mukaan suunnitteluun. Kysy lapselta mitä synttäriteemaa hän haluaisi ja keksikää ideoita ja koristelkaa yhdessä.

 

26. Synttärit ulkona

Jos sinulla ei ole paljon tilaa sisällä voit järjestää syntymäpäiväkekkerit ulkona pihalla, puistossa tai leikkipuistossa. Mainitse siitä silloin kutsukortissa. Kun valitset paikan, muista tarkistaa että vessat ovat lähettyvillä! Et halua juosta edestakaisin pitkiä matkoja vessaan kymmenien lasten kanssa!

 

27. Ulkovaatteet

Suunnittele etukäteen mihin lapset voivat jättää ulkovaatteet, muuten ne ovat lattialla pinossa ja kaikki astuvat niitten päälle.

 

28. Hassuttele: Synttärisankarin vanhemmat voivat myös pukeutua!

Jos järjestät teemajuhlat lapselle, voit itse myös osallistua ja pukeutua teeman mukaan. Lapset rakastavat juhlat jossa isä on Kapteeni Koukku joka tuo aarrekartan aarreleikkiin, tai missä äiti on kuningatar lukee maagisen sadun ennen kakunsyömistä!

 

Tärkeintä on että on kivaa

 

29. Pääasia on että on hauskaa!

Kaiken ei tarvitse mennä nappiin ja juuri niin kuin suunnittelit - ole joustava ohjelmien kanssa. Lapset eivät välitä kaikista yksityiskohdista, pääasia on että saavat viettää aikaa kavereittensa kanssa juhlatunnelmissa!