Milloin on halloween 2022 - ja miksi sitä juhlitaan?

Joka vuosi sama kysymys nostaa päätään - milloin vietetään Halloween-pyhiä? Me kerromme koska Halloween juhlitaan ja pyydämme sinut mukaan pienelle historian-luennolle aiheena “miksi Halloweeniä vietetään Suomessa”. Turvavyöt kiinni, nyt mennään lujaa ja saat “pelottavan” hyvää tietoa.

 

Miksemme koskaan muista milloin Halloween vietetään?

Halloween, tämä Yhdysvalloista rantautunut perinne, jonka päivämäärää emme juuri koskaan muista. Eikä se olekaan mitenkään ihmeellistä, koska tämä juhla on meille suomalaisille aika uusi ilmiö.

Tämän lisäksi emme juhli samanaikaisesti USA:n kanssa, mikä monimutkaistaa asiaa. Kolmas mutka matkalla on Suomen toinen juhla saman aikakauden aikana, nimittäin Pyhäinpäivä. Pyhäinpäivänä muistetaan perinteisesti pyhimyksiä, mutta nykyisin muistamme edesmenneitä ystäviä ja sukulaisia ja sytytämme kynttilöitä valaistaaksemme heidän matkaansa.

 

Milloin on Halloween 2022?

 

  • 31 lokakuuta 2022 - Halloween vietetään ylesesti Yhdysvalloissa sekä Englannissa ja vuonna 2022 se osuu maanantaille. Ne jotka haluavat kunniottaa Amerikkalaista perinnettä juhlivat 31.10.
  • 5 marraskuuta 2022 - Suomessa ja euroopassa monesti vietetään Halloweenia pyhäinpäivänä, lauantaina 5.11.2022. Tämä on se päivä jolloin suurin osa suomalaisista viettävät ja juhlivat Halloweeniä ja samalla tämä perinnejuhla suomalaistuu.

 

Ensi vuonna eli 2022 lokakuun viimeinen päivä on maanantai ja pyhäinpäivä vietetään la 5.11. 

 

Mikä on nyt sitten se oikea päivä?

Joskus pyhäinpäivä ja Amerikkalainen Halloween juhlat osuvat yksiin, muttei 2022. Voit itse valita haluatko ottaa inspiraatiota Amerikkalaisesta muhkeasta traditiosta ja juhlia 31.10 tai haluatko juhlia suomalaisille tutumpi pyhäinpäivänä 5.11. Kysy kavereiltasi milloin he juhlivat tai juhli sekä 31.10 tai 5.11. Oikea vastaus tähän ei valitettavasti löydy.

Tiesitkö muuten että sekä katolinen että ortodoksinen kirkko vastustavat Halloweenin viettoa pyhäinpäivänä. He toivovat pyhäinpäivästä rauhallista muistopäivää menneille sukupolville.

 

Mikä on Halloween ja sen tausta?

Tiesitkö mistä Halloween kumpuaa? Irlannissa sitä alunperin juhlittiin ja 1800-luvulla kun irlantilaiset suurin joukoin muuttivat Yhdysvaltoihin juhla siirtyi rapakon taakse. Halloween- juhlista on tullut äärettömän suosittuja Yhdysvalloissa ja se onkin toiseksi suurin juhla Joulun jälkeen.

Sana Halloween tulee muinaisenglannin “All hallows even” mikä tarkoittaa “Kaikkien pyhimysten iltaa”. Sitä vietettiin esikristilliseen aikaan kelttiläisenä sadonkorjuujuhlana ja sen nimenä oli silloin “Samhain”. Silloin kesäkausi loppui ja talvikausi alkoi ja samalla kuolleet palasivat yöaikaan takaisin maailmaan. Ihmiset sytyttivät tulia, jotta henget näkisivät matkallaan ja myös jotta noidat eivät uskaltaisi tulla pelottelemaan ja tekemään pahoja. Nuoret pojat ja tytöt naamioituivat ja he kulkivat talosta taloon pyytäen pientä lahjaa ja syömisiä.

Jo siihen aikaan keltit tekivät lantuista lyhtyjä ja niihin reikiä kasvojen muodoilla. Koska lanttuja ei ollut kovin paljon Yhdysvalloissa niin irlantilaiset maahanmuuttajat keksivät kurpitsan. Se sopi mainiosti tähän tarkoitukseen. Kurpitsanlyhty (oikea tai muovinen) on tänä päivänä itsestäänselvyys Halloweeninä.

Halloweeniin kuuluu myös lasten suuresti rakastama naamiaisasujen käyttäminen. Heistä tulee haamuja eri muodoissa ja naapureilta pyydetään sekä makeisia tai tarjotaan kepposia. Tämän tradition me suomalaiset tunnistamme pääsiäisnoitien muodossa. Tämä on myös aikuisille hauskaa ja yksi syy lisää juhlia syyspimeällä.

Lapset Halloweenilla

 

Pitääkö kotiin hankkia makeisia?

Ehdottomasti. Kun haamupäiset lapset koputtavat ovelle ja huutavat “karkki tai kepponen”, niin ei koskaa voi tietää mitä tapahtuu jos he jäävät ilman nameja. Silloin ikkunoihin voi sadella tuoreita munia tai löydät pihakuusen koristeltuna vessapaperilla. Tämä tapa ei ollut kovin yleinen vielä 90-luvulla kun Halloween valloitti Suomen mutta on yleistynyt kovasti.

 

Halloween -teemat ja koristeet

Haluatko viettää rauhallisempi ja söpömpi vai amerikkalaiseen tapaan pelottava ja vilkkaampi Halloween-ilta? Meiltä löydät Halloweeniin sopivat juhlakoristeet ja leivontatarvikkeet. Esimerkki juhlateemoistamme on Pink Halloween:

Pink Halloween juhlateema

 

Halloweenjuhlan syömiset

USA:ssa Halloweeniin liittyvä ruoka on enimmäkseen erilaisia kurpitsasta tehtyjä ruokalajeja kuten kurpitsakeitto, tuoremehua kurpitsasta ja kurpitsakeksejä tai vaikkapa täytekakku kurpitsasta. Tässä kolme kokeiltua ja häksi todettua reseptiä Halloween-juhliin joista voitte saada inspiraatiota omiin Halloweentuotoksiin.

 

1. Kurpitsakeitto 

 Kurpitsakeitto

 

2. Toffeenmakuiset kurpitsankeksit

 Halloween keksit

 

3. Kurpitsapiirakka - tämä on “ehdottomasti” kokeiltava

Kurpitsapiirakka

 

My Dream Day toivottaa sinulle upeaa Halloweenia 2020 ja muista että meiltä saat tarvittavat juhlatarvikkeet ja -koristeet Halloweenille sekä juhlatarvikkeet muihin juhliin.