Joulukoristeet ja -asusteet

Suomalaisten kaipaama juhlakausi on odotettu valon juhla ja piristää kaamosajan pimeyttä ja pitkää talvea. Perinteinen perhejuhla ja usein myös se kerta vuodessa johon sukulaiset kohtaavat. Meiltä löydät tarvittavat joulukoristeet, jouluvalot, tarvikkeet joululeivontaan, joulukalenterit ja jouluasusteet.

Kaikki joulusta - parhaat vinkit, joulukoristeet, leivonnat ja askarteluideat

Rakastatko joulua ja joulun ihanaa tunnelmaa. Onko sinusta kivaa vaihtaa värejä lämpimiin punaisiin kodissasi tai miksei luonnon vihreään. Tai onko glitter sinun juttusi? Nykyisin myös ruusukulta, roosan eri sävyt ja samppanjan värit ovat tehneet tuloaan. Suomessa joulupöytä on yleensä hyvin perinteinen, mutta kansainväliset trendit ovat löytäneet tiensä suomalaisiin pöytiin. Jotta kaiken miettiminen ei ahdistaisi, on hyvä tietää miten on tehty ennen, miksi me oikeastaan juhlimme ja mitkä perinteet ovat niitä joita itse arvostat. 

 

Miksi vietämme joulua?

Joulua on vietetty jo viikinkiajoista lähtien, mutta joulu sellaisena kuin me sen koemme on muodostunut 1800-luvulla. Jo 1100-luvulla keskitalven juhla oli pohjoismaissa valon juhla.“Yulebloteissa” juhlittiin Thoria ja poltettiin tammipölkkyjä. Vaikka varsinaista joulukuusta ei silloin ollut, niin valaistu puu juhlisti jo silloin pyhiä. 

Joulu on nykyisin kristillinen juhla ja se vietetään vapahtajan syntymän kunniaksi. Kristinuskon myötä pakanallisten juhlien vietto muuttui hiljalleen uskonnolliseksi juhlaksi. Tutkijoiden mukaan Jeesus luultavasti syntyi maaliskuussa 6 vuotta vuoden 0 jälkeen, mutta papit halusivat että hänen juhlansa pidettäisiin 25.12 ja niin se on sitten aina ollut. Paitsi että täällä pohjoismaissa uusi päivä aina alkoi illalla ja siitä syystä se vietetään illalla 24.12. Muissa euroopan maissa ja Yhdysvalloissa varsinainen juhla on yhä edelleen 25.12.

Joulupäivä

Suomessa joulupäivä 25 joulukuuta on virallinen pyhäpäivä. Muista että tämän päivän aikana monet kaupat ja ostoskeskukset ovat suljettuja, mutta toisaalta ylijäämäruoka jouluillallisen jälkeen yleensä riittää monelle päivälle.

 

Tapaninpäivä

26 joulukuuta vietetään tapaninpäivää ja tämäkin on virallinen pyhäpäivä. Jos välipäivien alennusmyynnit ovat sinulle tärkeitä kannattaa jo tapaninpäivänä olla tarkkana sillä joidenkin kauppojen alennukset alkavat.

 

Joulupukki

Luultavasti inspiraatio joulupukkiin on peräisin piispa Sankt Nikolauksesta, joka eli 300-luvulla kaupungissa Myra tämän päivän Turkissa. Hän tuli tutuksi anteliaasta luonteestaan ja siitä että hän antoi lahjansa huomaamattomasti. Tänä päivänä suurin osa on sitä mieltä, että joulupukki asuu Pohjois-Suomessa tai Grönlannissa ja me suomalaiset olemme taatusti sitä mieltä että Korvatunturi on ainoa oikea paikka.

 

Joulukuusi

Joulukuusi on perinne joka alkoi Saksassa ja siellähän kuusi on hyvin tavallinen puu. Joulukuusia asetettiin pöydälle tai niitä ripustettiin kattoon. Joulukuusen matka olohuoneisiimme tuli Ruotsin kautta, jonne perinne rantautui 1700-luvulla ja 1800-luvulla se siirtyi myös kotosuomeen. Alussa joulukuusi koristi vauraita koteja; herraskartanoita ja pappiloita ja yleistyi vasta 1900-luvulla. 

Joulukuusen koristelu alkoi kristillisillä symboleilla ja niitä koristaa tähdet ja enkelit sekä omenat (Edenin puutarhasta) ja pallot. Kynttilöiden pyhä valo valaisi joulukuusia ja koko kotia. Kuusen tuoksu kuuluu jouluun.

 

Joulukalenteri

Joulukalenteri on myös saksalainen “keksintö”. Joulua odotettiin kärsimättömästi ja uskonnollista sisältöä sisältävät piirrokset tulivat tutuiksi kansalle. Sieltä perinne siirtyi sekä Amerikkaan että muualle Eurooppaan. Tänä päivänä kalenterit usein sisältävät pieniä yllätyksiä suklaasta leluihin.

 

Kynttilän perinne jouluna

Kynttilöitä on maailman sivu poltettu sekä sisällä että ulkona, mutta nykyään kynttilät ja jouluvalot liitetään vahvasti jouluun. Alunperin kynttilä asetettiin ikkunaan jotta pieni Jeesus-lapsi löytäisi tiensä pimeässä talosta taloon vaellessaan. 

 

Lucianeito

Ruotsissa ja ruotsinkielisillä alueilla Suomessa on Lucianeidon esiintyminen 13 joulukuuta iso tapahtuma. Nykyisin myös suomenkielisillä alueilla perinne on kasvattanut suosiotaan. Kynttiläseppele päässään ja valkoisessa mekossa Lucianeito tuo valon ja lupauksen rauhallisesta joulusta.