Ristiäiset

Ristiäiset, kastajaiset, nimiäiset tai nimenantojuhlat – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Ristiäisiin läheiset kokoontuvat juhlistamaan syntyneen lapsen nimenantoa ja toivottamaan häntä tervetulleeksi maailmaan. My Dream Day:ltä löydät koristeet ja varusteet onnistuneeseen juhlaan.

 BILD mörkhyad man med barn i famnen

Lapsen nimi

Suomessa nimi rekisteröidään väestörekisteriin kolmen kuukauden sisällä lapsen syntymästä. Jos ristiäiset järjestetään kirkollisesti, silloin seurakunta rekisteröi nimen ja toimittaa tiedot edelleen maistraattiin. Jos perhe ei kuulu kirkkoon niin nimen voi itse ilmoittaa maistraattiin kolmen kuukauden sisällä. Jos haluaa pitää kastejuhlan kolmen kuukauden jälkeen niin ilmoitus maistraattiin on kuitenkin ilmoitettava ajallaan.

Suomessa voidaan antaa lapselle jopa neljä etunimeä. Jotkut perheet eivät halua muiden tietävän lapsen nimeä ennen ristiäisiä, mutta moni valitsee toisin ja kertoo lapsen nimen jo heti syntymän jälkeen.

Lisätietoja kasteesta ja nimirekisteröinnistä löydät seuraavilta sivuilta:

Lapsen nimen rekisteröinti (Maistraatti)

Ristiäisten järjestäminen (Suomen Evankelisluterilainen kirkko)

Ottamalla yhteyttä omaan ortodoksiseen seurakuntaan

 

Mikä nimeksi?

BILD en fundersam kille och tjej

Jos nimen keksiminen on vaikeaa niin netistä löytyy onneksi apua. Väestörekisterikeskuksen nimipalvelusta löydät muun muassa tilastoja suomalaisten nimistä ja niiden yleisyydestä. Suomalaiset ja suomenruotsalaiset nimet pojille ja tytöille löytyy nimikirja palvelusta. Jos kansainvälinen nimi on mieleesi suosittelemme Magic Baby Names -sivustoa josta saat tietoa ja inspiraatiota.

 

Kastejuhla

Perinteisesti kastejuhla on ollut pienimuotoinen tilaisuus johon on kutsuttu vain läheiset. Nykyisin kastejuhla on muuttunut siten että tämä samalla on tilaisuus kutsua sekä suku että ystävät koolle. Ehkäpä yksi syy on se että ihmiset muuttavat useammin ja kauemmaskin ja siksi tällainen tilaisuus suo ihmisille mahdollisuuden tavata.

Itse kastetilaisuus on usein kytketty perheen uskonnolliseen näkemykseen ja on usein jatke suvun ja kirkon traditioille. Kastetilaisuuden jälkeinen juhla on rennompi ja "juhlajärjestäjän geenisi" pääsevät valloilleen.